27 Nisan 2008 Pazar

YABAN MERSİNLİ KEK

Yaban mersini, benim son birkaç yıldır tanıdığım ve severek tükettiğim bir meyve . İnternette pek çok sayfada da yazdığı gibi göz yorgunluğu, miyopluk, katarakt, karasu (Glokom: Göz tansiyonu), şeker hastalığından kaynaklanan görme bozuklukları (Diyabetik retinopati), gece körlüğü, gece görüşünü artırıcı, kamaşma, retinayı güçlendirici, kılcal damar çatlamalarını önleyici ve tavuk karası (retinitis pigmentosa) hastalığının ilerlemesini yavaşlatıcı Kabızlık, bulantı, mide krampları, ülser önleyici ayrıca kan şekerini düşürücü, iltihaplanma, kolajenin (collagen) stabilize edilmesi, pıhtılaşmanın azaltılması, damar sertliği oluşumunun engellenmesi ve antioksidan etkisinin yanında varis, basur (hemoroid) 'e karşı iyileştirici özellikleri olan bir meyve. Ayrıca özellikle bayanlar için meme kanseri sonrasında oluşan lenfödemde de kullanımı var.

Geçenlerde “Mutfak” dergisinde de bununla ilgili bir kek tarifi görünce buzlukta yemek için ayırdığım yaban mersinlerimi çıkarttım ve hemen denedim. Kokusu ve aromasıyla farklı hem de yararlı bir lezzet çıktı ortaya. Eşim normalde yaban mersinini pek sevmez. Ama bu küçük meyvelerin, kekin içinde bambaşka bir farklılık yarattığını ifade etti. Denemenizi tavsiye ederim.

MALZEMELER:

-1,5 su bardağı şeker
-170 gr margarin
-4 adet yumurta
-2 su bardağı un
-1 paket kabartma tozu
-3 kahve fincanı süt
-2 yemek kaşığı nişasta
-1 paket vanilya
-100 gr yaban mersini

Süslemek için
-100 gr pudra şekeri
-Yarım limon suyu
-10-15 adet yaban mersini

YAPILIŞI:

Öncelikle şeker ve margarin mikser ile köpük köpük oluncaya kadar çırpılır. Ardından yumurtalar ilave edilir. Un, kabartma tozu ve nişasta üzerine elenir. Süt ilave edilip mikserle karıştırılıır ve karışım kıvamlı bir hamur haline getirilir. Bu arada yaban mersinleri, vanilya ile birlikte robotta püre haline getirilir. (Çok küçücük de olsa çekirdekleri olduğu için püre haline getirmek, kekin daha lezzetli olması açısından yararlı oluyor. ) Kek kalıbı yağlanıp unlanır ve hamurun 1/3’ ü kalıba dökülür. Kalan hamur yaban mersini püresi ile karıştırılır ve kalıba eklenip tel çırpıcıyla hafifçe karıştırılır. Önceden ısıtılmış 175 derece sıcaklıktaki fırında pişirilir. Soğuduktan sonra kalıptan çıkartılır. Pudra şekeri, limon suyuyla çırpılıp kekin üzerine dökülür ve yaban mersinleriyle süslendikten sonra servis yapılır.
AFİYET OLSUN

10 yorum:

Lezzet Gemisi dedi ki...

CANIM, ÖNCELİKLE GÖRÜNÜMÜ SÜPERR... TADININ DA GÖRÜNTÜSÜ KADAR MUHTEŞEM OLDUĞU HER HALİNDEN BELLİ... ELLERİNE SAĞLIK. GÜZEL VE BEREKETLİ BİR HAFTA DİLEĞİYLE, SEVGİLER....

Lezzet Gemisi dedi ki...

"İYİ DOSTU OLANIN, AYNAYA GEREKSİNİMİ YOKTUR..." (MEVLANA).. Güzelliklerle dolu bir gün dilerim canım. Sevgiler...

Damak Tadı dedi ki...

Çok nefis ve şık görünüyor kek'in,ellerine sağlık..Kalıbın ise çok şık ve sevdiğim fakat bir türlü sahip olamadığım bir kalıp ayrıca..İyi günlerde mutlulukla kullan..


Sevgiler..

Aybike Ceylan dedi ki...

Ozlem'cigim,
Cok ama cok guzel olmus. Burada bu tip meyveler, berry turu, cok yaygin ve de cok da ucuz. Senin kekinde cok guzel olmus, ellerine saglik.
Guzel bir gun diliyor, sevgilerimi gonderiyorum.

banu kırmızıgül dedi ki...

canım nefiss görunuyor ellerine sağlık iyi pazarlar..

Aybike dedi ki...

Kekiniz süper görünüyor. Harika bir sunumunuz var bunu tekrar tekrar söylüyorum. Ellerinize sağlık..

Özlem dedi ki...

Özlem' ciğim teşekkür ederim, hepimiz için güzel bir hafta olsun inşallah.

Gül' cüğüm, uzun zaman olmuştu kalıbı alalı. Ancak fırsat oldu kullanmak. Teşekkür ederim.

Aybike' ciğim , yaban mersini henüz bizde çok yaygın değil maalesef. İmkan varsa ormanlık alanlardan toplamak en yaygın olanı. Bir de İstanbul' da "İstinye park" alışveriş merkezinden temin etmek mümkün. İnşallah daha da yaygınlaşır.

Sevgili Banu, çok teşekkürler.

Aybike' ciğim beğenmene çok sevindim. Görüşmek üzere, sevgiler.

Adsız dedi ki...

Çok güzel bir blog. İzninizle sizi arkadaş listeme eklemek istiyorum. Siz de beni eklerseniz sevinirim.

Mutfak Havlusu dedi ki...

görüntüsü çok hoş olmuş çok ama çok beğendim.

yeşim dedi ki...

1 yıl önce bloğunuzda glokom hastalığına yaban mersinin iyi geldiğini okumuştum.o an sizi sık kullanılanlara eklemeyi nedense unutmuşum. tam 1 yıldır bloğunuzu arıyorum hangi meyveydi diye...ben glokom hastasıyım 3 yıldır tedavi görüyorum göz tansiyonum genelde çok yüksek...az önce tekrar aradığımda bloğunuzu buldum ve nasıl sevindim anlatamam.sizi hemen bloğuma ekliyorum.ve yaban mersinini az sonra almaya çıkıyorum. çok çok teşekkür ederim...izmirden kucak dolusu sevgiler....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...