6 Ocak 2008 Pazar

KOCAM MUTFAKTA :)


Yemek blogu sahibi arkadaşlar bilir. Sorumluluk bilinciyle sürekli ve değişik lezzetler yapıp sunmak istersiniz. Bunu yaparken de karar vermek de zaman zaman zorlanırsınız. İşte geçenlerde böyle anlardan birinde ne yapacağımı düşünürken sevgili kocam Selçuk “ Sufle yapsana” dedi. Ben de açıkcası zor bir lezzet olduğundan ve cesaret edemeyeceğimden bu teklife çok sıcak bakmadım. İşte tam bu sırada Selçuk beni şaşkınlık içerisinde bırakarak “ Ben yaparım o zaman” dedi.

Tabii bana çok inandırıcı gelmese de hevesini kırmamak adına yorum yapmak istemedim. Sonuçta yaptı ve çok da güzel bir sufle çıktı ortaya.

İşte pişirmesinden, sunumuna, fotoğraf çekimine kadar herşeyi kendisine ait olan kocamın dilinden ÇİKOLATALI SUFLE’ nin hikayesi.

Darısı sizin eşinizin başına . Laf aramızda çok tuttum ben bu işi :)

SELÇUK TURAN' DAN ÇİKOLATALI SUFLE

Eşime doğum günlerinden birinde "pisirelim.com" u satın almıştım. Uzun bir süre bir faaliyette bulunmadan duruyorken eşim bloglara merak sardı. Yemek pişirmeye, pasta yapmaya, sunumlarına bu kadar dikkat eden ve seven birinin "pisirelim.com" a hayat vermesine en çok sevinenlerden biri benim. Onu hep teşvik etmeye çalışıyorum. Çoğu zaman buna da ihtiyacı yok zaten. İşin garibi en sonunda o beni pişirmeye teşvik etti ve normalde cesaret etmeyeceğim zorlukta bir tatlı yapmaya ikna etti.
Bu benim ilk gerçek pişirme deneyimim. Daha önce sahanda yumurta yapmıştım, hatta peynirli börek de yaptım ama “Ben çikolatalı sufle yapıyorum” gibi övünerek söyleyebileceğim ilk deneme. Denemenin sonunda eşimle birlikte tadına baktığımızda dedik ki “Evet güzel olmuş”.
Bir sonrakinde tart yapmayı deneyeceğim. Sizlerle tekrar paylaşırım. Sizler de eşlerinizi denemelere ikna edin. Mutfakta ne kadar zorluk çektiğinizi anlamalarına yardımcı olur belki :)

Malzemeler

· 3 çorba kaşığı margarin
· 3 çorba kaşığı un
· 3 su bardağı soğuk süt
· 2 su bardağı şeker
· 80 gr bitter çikolata
· 3 yumurta
· 2 çorba kaşığı kakao
· Pudra şekeri
YAPILIŞI:

Öncelikle orta boy bir tencerede margarini erittim. İçine unu birer kaşık olarak döktüm ve kavurdum. Yeteri kadar kavrulduğuna kanaat getirdiğimde birer bardak olarak sütü ilave ettim. Her bardağı ekledikten sonra karışımın kıvamını bulması için çırpıcı ile iyice çırptım. Tüm karışımın kıvamı biraz koyu oluncaya kadar pişirmeye devam ettim. Bu arada bitter çikolataları, karışımın içinde kolayca eriyebilsin diye bıçakla küçük parçalara ayırdım. Karışım sıcak haldeyken içine çikolataları, şekeri ve kakaoyu ekledim ve çırpıcı ile tekrar iyice çırptım. Aslında sufleye şeker konmazmış. Ancak bizlerin damak tadına daha uyması için şekeri ekledim. Çok şekerli istemeyenler bir bardak da koyabilirler. Bu arada eşim de yumurtaların sarısını beyazından ayırdı. Sarılarını karışıma birer birer ekledim ve biraz daha çırptım. Bir yandan da eşim yumurtaların beyazına çay kaşığının ucu kadar tuz ekleyerek mikserde iyice köpürttü. Karışımı biraz soğuttuktan sonra köpürtülen yumurta akını karışımı çok karıştırmadan kaşıkla yavaş yavaş karışıma ekledim.

Sufle kaplarının içine fırça ile ince bir tabaka margarin sürdüm. İnce delikli bir çay süzgecini elek gibi kullanarak kapların tüm iç yüzeyine ince bir tabaka pudra şekeri serpiştirdim. Hazırladığım karışımla kapları üzerinde kabarmasına izin verecek kadar boşluk bırakacak şekilde doldurdum. Sonra da 180 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 35-40 dakika kadar pişirdim. Pişirme kabın büyüklüğün karışımın koyuluğu gibi sebeplerle farkedebileceği için suflelerin yeteri kadar kabarıp kabarmadığını çıplak gözle takip etmekte fayda var.

Fırından çıkardıktan sonra yanında yanında şekersiz krema ile servis yapabilirsiniz. İsterseniz üstünü pudra şekeri ile de süsleyebilirsiniz.

Suflenin iyi taraflarından biri de ne zaman sunacaksanız o zaman pişirebilirsiniz. Karışımı hazırladıktan sonra kaplarında pişirinceye kadar buzdolabında saklayabilirsiniz.

19 yorum:

LaMa dedi ki...

Vay be! Boylesine zor bir tarifi denemek her yigidin harci degildir. Esni tebrik ederim Ozlem :)

FİGEN KARAVAŞ dedi ki...

Elinize saglık, darısı başımıza diyelim önce:)
Peki iç kıvamı nasıldı ? Yani içi de akıcımıydı ? Yoksa katımıydı acaba ?

sevgiler,
Figen Karavaş

Aybike Ceylan dedi ki...

Ozlem'cigim,
Oncelikle esinin ellerine saglik, benim esimde bayilir mutfaga girmeyi ve birseyler yapmayi, o yuzden bilirim keyfini.

Guzel bir hafta diliyor, sevgilerimi gonderiyorum.

Adsız dedi ki...

eheheh eşinin ellerine sağlık.ne mutlu sana.
darısı bizim eşlerimizin başına :))

Aynur dedi ki...

DAVETIYE

Merhaba arkadaslar bu gün saat 14.00 te Türkiye saati ile 15.00 te AYYA Bayan blogcular kahvesinin acilisi var.Tüm blogcu arkadaslari davet ediyoruz,buyursunlar. Aynur Yaren

www.ayyachat.blogspot.com

Lezzet Gemisi dedi ki...

Vallahi helal olsun. Eşini tebrik ederim adaşım. Yeni evliyken ben de bunun keyfini sürmüştüm. İyi bilirim. Eh o zamanlar ikimiz de çalışıyorduk. Şimdi bir ev hanımı olduğum için eşim mutfağa sadece yemek yemek için giriyor. :)))) Eşinin ellerine sağlık. Sizlere de afiyetler olsun canım. Sağlıklı, mutlu ve bereketli bir hafta dilerim. Sevgiler.

banu kırmızıgül dedi ki...

valla helal olsun nefıs olmus. afıyet olsun. ıyı haftalar..

meleginmarifetleri dedi ki...

özlemm vallahi harika olmuş sufle turan beyin ellerine sağlık darısı başıma ne diyeyimki benimki sadece yiyicidir:) görüşmek üzere seni linklerime ekliyorum hoşçakal

Leziz Sofralar dedi ki...

Özlemcim esinin ellerine saglik canim bizler bile bu tarifi yapmaya korkarken esin gayet basarili olmus hem fotografta harika valla denir darisi bizim eslerin basina:))

Kucak dolusu sevgiler canim...

sevdamavisi dedi ki...

Özlemciğim,
maşallah ne becerikli eşin varmış. ellerine sağlık çok güzel olmuş bence. benim eşim de mutfağa girer ama sufle yapamaz. zor bir tarifi bu kadar beceriyle yapmış ellerine sağlık. sevgiler

bir demet feslegen dedi ki...

Ne hoş yaaa. Allah ağzınızın tadını bozmasın canım benim...Sufleye bayılırım ama hiç denemedim ve cesaretim de yok...Zaten benim sufle kabım da yok :) Canım nerden aldın onları, ben de alayım...Eşinin ellerine sağlık ve bravo diyorum.
Kocaman sevgiler..

Betül dedi ki...

merhaba selçuk bey;
ellerinize sağlık. Tarifinizi çok beğendik ve takdir ettik :) Sağolsun benim eşimde beni mutfakta yanlız bırakmayanlardan :) Umarım siz ve sizin gibi erkeklerin sayısı artar da mutfakta eşe yardım etmek artık kılıbıklıktan sayılmaz...

betül
meyvesepeti.blogcu.com

Lezzet Gemisi dedi ki...

Merhaba canım. Güzel bir gün dilerim.

Unknown dedi ki...

Özlem'ciğim eşinin eline sağlık, örnek alınması ümiyle diyorum, sevgiler....

Melek* dedi ki...

canım hicri yılbaşın mübarek olsun

Yaren dedi ki...

Yani esini tebrik ediyorum,gercekten harika görünüyor,lezzetli oldugu da resime cok güzel yansimis.Senin yerinde olsam baska tarifleride denetirim (caktirmadan sefa yaparim):))))Saka saka biz uslu kizlariz,öyle seyler yapmayiz;)Ellerinize saglik.

DAMLA dedi ki...

Sadece sosis kızartmayı bilen bir kocaya sahip olan bir şahsiyet olarak diyorum ki...
"... vay be ne kocalar var!..."

Adsız dedi ki...

selamlar tebrik ederim sufle girişiminz oldukça cesurca..
ben de beklerim
safiye

uzerimdemavi.blogcu.com

Unknown dedi ki...

ÖZLEM ABLA ,

SELÇUK ABİMİN BU KADAR BECERİKLİ OLDUĞUNU BİLSEYDİM EVLENMEDEN ÖNCE EVDE BİŞEYLER YAPTIRIRDIK..)))))))))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...