25 Ocak 2009 Pazar

YUFKADAN ISPANAKLI TART


MALZEMELER:

-2 Adet yufka
-500 gr ıspanak
-1 Adet orta boy kuru soğan
-2 Adet yumurta (biri sos, diğeri üzeri için)
-4 Çorba kaşığı sıvıyağ (2 kaşık sos, 2 kaşık ıspanak için)
-1 çay bardağı süt
-4 Çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri

BEŞAMEL SOS İÇİN

-1,5 Su bardağı süt
-Yarım su bardağı un
-3 yemek kaşığı sıvı yağ
-Tuz

YAPILIŞI :


1) Ispanak yaprakları temizlendikten sonra ufak parçalar halinde doğranır ve susuz olarak kısa süre haşlanır. Bir tencereye kuru soğan yemeklik doğranır. 2 kaşık sıvı yağ ilavesiyle pembeleşinceye kadar kavrulur ve daha sonra ıspanaklar eklenir. Biraz daha kavrulduktan sonra tuz, karabiber eklenir ve ocaktan alınır.


2) Beşamel sos için öncelikle un, sıvıyağ ilavesiyle bir süre kavrulur ve topaklanmasına fırsat vermeyecek şekilde azar azar süt eklenerek koyulaşıncaya kadar kısık ateşte karıştırılarak pişirilir ve bir tarafta bir süre ılımaya bırakılır .

3) Yumurtalardn bir tanesi çırpılır, süt ve sıvıyağın kalan yarısı da da ilave edilip börek için kullanılacak sos hazırlanır. 24 cm çapındaki tart kalıbı yağlanır ve yufkalardan bir tanesi, kenarları dışarı doğru sarkacak şekilde kalıba yerleştirilir. Üzerine hazırlanan sostan düzgünce her tarafına yayılır. İkinci yufka ortadan ikiye bölünür ve tepsiye dağınık olacak şekilde yerleştirilir. Üzerine sos ve yufkanın diğer yarısı yerleştrirlir.

4) Hazırlanmış olan ıspanaklı karışım, ılımış olan beşamel sosla karıştırılır . Tart kalıbındaki yufkanın üstüne düzgüne yayılır ve üzerine kaşar rendesi serpilir. Dışa sarkan yufkanın kenarları içe doğru ve hafifçe büzdürülerek kıvrılır. Bu kısımlara yumurta sarısı sürülüp arzuya göre susam ya da çörek otu serpildikten sonra önceden ısıtılmış 180 derece sıcaklıktaki fırında kızarıp peynirler eriyinceye kadar pişirilir.


AFİYET OLSUN

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Nefis görünüyor.Ellerine sağlık.Sevgiler...

NİSANUR dedi ki...

s.a.elinize sağlık harika olmuş ıspanağın her çeşidine bayılırım,yediğimiz içtiğimiz kullandığımız her ürünün boykot kapsamında olmamasına dikkat edelim inş.Filistinli kardeşlerimiz herşeyleriyle bizler de malımızla.paramızla sınanıyoruz,Rabbim bizleri bu imtihandan başarıyla geçenlerden eylesin(amin),O'na emanet olun,sevgilerimle...

Damak Tadı dedi ki...

Çok değişik,şık ve lezzetli bir tart olmuş canım..Yufkadan oluşu çok hoşuma gitti..Ayrıca çok da pratik görünüyor..))Ellerine sağlık..


Sevgilerle..

Betül dedi ki...

Özlem merhaba muhteşemmm ya ıspanak börek tart ayyy ne güzel öyle:)

Sema ERBAY dedi ki...

Merhaba Özlem! Mutlugün sayesinde seni uzun zamandır takip ediyordum zaten. Tabii ki blogumu ekleyebilirsin- çok sevinirim- gerçi ben müsaade almadan eklemiş oldum seni, kusura bakma :) Siten çok güzel. kolay gelsin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...