29 Temmuz 2007 Pazar

PANCARLI PATLICAN SALATASI VE SALATALIK DOLMASI

Garnitürlerin ve mezelerin hafiflikleri, eşsiz lezzetleri ve gösterişli şık sunumlarıyla sofralarımızdaki özellikle davet sofralarımızdaki yerleri kuşkusuz çok fazla. Hava sıcaklığının çok yüksek olduğu bugünlerde misafirlerimize de sağlıklı ve hafif lezzetler sunmak galiba en güzeli. İşte bunlardan ikisi benim misafirlerime sıkça yaptığım ve genelde de hep beğenilen Pancarlı patlıcan salatası ve salatalık dolması. Üstelik çok da pratik. Sizlere de şimdiden afiyet olsun :)


PANCARLI PATLICAN SALATASI

MALZEMELER:
-2 adet patlıcan
-5-6 dilim pancar turşusu
-2 diş sarmısak
-2 yemek kaşığı zeytinyağ
-Yarım limon suyu
-Taze soğan
-Tuz, kırmızı biber

YAPILIŞI:
Patlıcanlardan biri közlenerek kabukları soyulur ve ezilerek püre haline getirilir. Pancar turşuları ufak parçalar halinde doğrandıktan sonra limon suyu, zeytinyağ, tuz, kırmızı biber ve dövülmüş sarımsakla beraber patlıcana ilave edilir.

Diğer patlıcan alacalı soyulup uzunlamasın ince dilimler halinde kesilir. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine bu patlıcanlar dizilir üzerleri fırça ile yağlandıktan sonra kızarıncaya kadar pişirilir. Soğuduktan sonra bir bardağın etrafına sarılarak rulo yapılır. Taze soğanın yeşil kısmı bir süre kaynar suda bekletilirek yumuşaması sağlanır. Sonra da bardağa sarılmış olan patlıcanın etrafına sarılarak iki ucu bağlanır. Kalıp olarak kullanılan bardak yavaşca patlıcan rulosunun ortasından çıkartılır ve hazırlanan pancarlı patlıcan salatası bu rulonun ortasına doldurulur. Akdeniz yeşillikleriyle süslenerek servis yapılır.



SALATALIK DOLMASI

MALZEMELER :
-2 adet salatalık
-150 gr beyaz peynir
-Yarım demet dereotu

YAPILIŞI:
Salatalıklar yıkandıktan sonra ortadan ikiye kesilir ve kabak oyacağı yardımıyla içleri boşaltılır. Bir kasenin içinde beyaz peynir ezilir ve dereotu ince ince doğrandıktan sonra peynirle karıştırılır. Salatalıklar bu karışımla doldurulur. Bir süre buzdolabında bekletildikten sonra dilimleyerek servis yapılır.

AFİYET OLSUN

3 yorum:

sevdamavisi dedi ki...

Özlemciğim,
çok ilginç ve güzel tarifler ellerine sağlık. salatalık dolması konusunda hep tereddüt etmişimdir güzel olmayacak diye o yüzden de hiç denemedim ama merak da ediyorum. sevgiler

Pembelinin Mutfağı dedi ki...

Özlemcim bunlar ne güzel gözüküyorlar böyle, sunumun harika! Bu arada eski adresimi iptal ettim ve Blogspottan yeni adres aldım, beni linklerine ekler misin?

Adsız dedi ki...

Merhaba özlemcim yine yaratıcı ve harika sunumunla nefis lezzetler hazırlamışsın canım ellerine sağlık sevgiler selamlar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...