9 Eylül 2007 Pazar

ÇÖP ŞİŞ KEBABI VE PORTAKALLI PİLAV


Kısa bir moladan sonra yeniden merhaba. Eşimin ve benim yoğun iş tempomuz arasında fırsat bularak bir haftalık tatille Karadeniz turu yapma sansını yakaladık. Kastamonu’ dan Sinop’ a, Samsun’ dan Ordu’ ya, Giresun’ dan Trabzon’ a, Rize’ den Artvin’ e kadar bu yemyeşil bölgemizi görmeyenlerin mutlaka görmesini tavsiye ediyorum. Doğasıyla, havasıyla, insanıyla o kadar güzeldi ki biz en kısa sürede tekrar gitmeyi planlıyoruz.




ÇÖP ŞİŞ KEBABI

Bu yemeği aslında Sevgili Ayşe’ nin Türk Gecesi için düşünmüştüm ama tatil hazırlıkları falan derken maalesef yetiştirme şansım olmadı. İftar davetlerinin çok yaklaştığı şu günlerde hem pratik hem de lezzetli bir yemek .

MALZEMELER:
-300-350 gr kuşbaşı et
-4 adet ince ve uzun patlıcan
-4 adet kırmızı dolmalık biber
-4 adet kuru soğan
-Kızartmak için sıvıyağ
-Yeteri kadar çöp şiş
-1 kg domates
-2-3 diş sarmısak
-Tuz, karabiber, kırmızıbiber

YAPILIŞI:
Öncelikle patlıcanlar alacalı soyulup 2 cm kalınlığında yuvarlak dilimler halinde kesilir ve hem kararmamaları hem de acılıklarının gitmesi için bir süre tuzlu suda bekletilir.

Kuru soğanlar 4 parçaya ayrılır ve her bir parça dilim dilim ayrılır.

Kırmızı biberler 2-3 parmak genişliğinde kesilir.

Tüm malzemeler hazırlandıktan sonra her bir çöpe, çöpler doluncaya kadar sırasıyla et, patlıcan, soğan ve biber takılır. (Çöplerin ucunda ve sonunda etin takılı olması malzemelerin dağılmaması açısından daha iyi olacaktır.)

Malzemelerin hepsi çöplere takılıp tamamlandıktan sonra genişçe ve derince bir tavaya yetecek kadar sıvıyağ konur ve hazırlanan çöp şişler bu tavada çevirire çevire daha sonra tekrar pişeceği de dikkate alınarak azıcık kızartılır ve sonra da çöplerin sığabileceği genişlikte bir tencereye bu çöpler yerleştirilir.

Bu arada sos için domatesler rendelenir ve çöp şişlerin kızartıldığı yağdan 1-2 kaşık alınarak domatesler hafif ateşte biraz pişirilir. Rendelenmiş sarımsak ve arzuya göre baharatlar ilave edildikten sonra tencereye yerleştirilmiş olan şişlerin üzerine bu sos dökülür. Kısık ateşte malzemelerin şekli bozulmadan yumuşayıncaya kadar pişirilir.

PORTAKALLI PİLAV

MALZEMELER:
-2 su bardağı pirinç
-2 su bardağı su ya da et suyu
-½ çay bardağı portakal suyu
-1 çay kaşığı safran
-1 çay kaşığı portakal kabuğu rendesi
-Yeteri kadar tuz
-1-2 kaşık sıvıyağ

YAPILIŞI:
Pirinç, ayıklandıktan sonra sıcak suda yarım saat kadar bekletilir ve yıkanıp süzüldükten sonra sıvıyağda sotelenir. Su, portakal suyu, portakal kabuğu rendesi, tuz ve safran eklenerek kısık ateşte suyunu çekmesi beklenir. Demlendikten sonra arzuya göre badem ya da cevizle süslenerek servis yapılır.
AFİYET OLSUN

VEEE YENİ BİRR OYUNN !!

Meyve Sepetinin sahibi Sevgili Betül, nam-ı diğer Bayan Gezgin :) yeni bir oyuna beni davet etmiş . Bu oyuna göre sevdiğimiz üç şeyi sıralamamız isteniyor. Betül’ e nazik davetinden dolayı teşekkürlerimi iletiyor ve hemen oyuna başlıyorum.

Severim; her bayan gibi ben de alışveriş merkezlerinde, züccaciye ve dekorasyon mağazalarında saatlerce dolaşmayı,

Severim; eşimle yeni yerler, yeni lezzetler keşfetmeyi,

Severim eşim için, ailem için, dostlarımız, arkadaşlarımız için güzel yemekler, şık sofralar hazırlamayı, neşe içinde saatlerce sohbet etmeyi.

Ve yine oyunun kuralı gereği ben de Günebakan Tarlalarının Sevgili Hülya’sını, Tubanın penceresinden Sevgili Tuba’ yı ve Damaktadından Sevgili Gül’ ü bu oyuna davet ediyorum.

10 yorum:

yaban mersini dedi ki...

slmm.hoşgeldin..tatilin güzel geçmiş olmasına sevindim..bu seneyi tatil yapamadan geçirdim maalesef..neyse Türk gecesine yetişmemiş Ramazan etkinligine katılabilirdin aslında bu tarifle.slmlar.

Adsız dedi ki...

Özlem'cim hoşgeldin. Gelir gelmez ne güzel lezzetler yapmışsın. Tam iftarlık olmuş. Ellerine sağlık. Sevgiler..

bir demet feslegen dedi ki...

Hoşgeldin Özlem'cim. Hakikaten tam da iftar sofralarına yakışır lezzetler yapmışsın ellerine sağlık. Safran ve portakal ne de güzel tat katmıştır pilava...
Sevgiler

Adsız dedi ki...

amanınn, harıkasın yaa... sunumların cok cok sık..tebrıkler..

sevgıler
fıdan

hayat dedi ki...

Özlem'ciğim, hoşgeldin geziniz çok güzel geçmiş.Güzel yurdumuzun o kadar çok gezilecek görülecek yerleri varki inşallah bizede kısmet olur.
Canım tariflerde çok güzel ve tam ramazana yakışır olmuş.Ellerine emeğine sağlık.Sevgilerimle...

Leziz Sofralar dedi ki...

Özlem'cim hosgeldin cop sis nefis olmus birde pilav tam ramazan sofralari icin güzel bir menü ellerine saglik canim sevgiler.
Hayirli ramazanlar...

aslı varmış, aslı yokmuş dedi ki...

slm. Ben aslı yeni blog açanlardanım. Yemeğiniz çok leziz görünüyor ve pratik. Ellerinize sağlık.sevgiler.

Tijen dedi ki...

Patlamış mısır için şimdiden afiyet olsun sevgili Özlem. Kesinlikle hak veriyorum, en basit aletlerle yapılanların tadı bir başka. Belki de elimizi değdirdiğimiz, işi bir makineye bırakmadığımız içindir.

Baharcicegi dedi ki...

Sayfaniza bir arkadastan geldim,cok güzel tariflerle karsilastim,patlicanin her cesidini seven biri olarak bu tarifde nefis görünüyor.Iftar icin güzel bir yemek olur,patlicanlarim bekliyordu bu tarifi deneyecegim elinize saglik.Karadeniz dediginiz gibi cok güzel havasi yesilligi baska bir güzel.
Hayirli ramazanlar

Yemekbahane dedi ki...

off Özlem tam da iftara bu kadar yakınlaşmışken kendime işkence yapmış gibi oldum sayfanı açınca.O ne görüntü öyle...
Harika az kalır !
Açımmmm :)

Sevgiler
Müge

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...